Nemocnica pripravila preventívny program v súvislosti s osteoporózou

19.10.2008 Svidník

Svidník 19. októbra (TASR) – Preventívny program venovaný diagnostike a poradenstvu v súvislosti s osteoporózou pripravila v dňoch 20. - 24. októbra pre svojich pacientov svidnícka Nemocnica arm. gen. L. Svobodu pri ...
Záujemcom o vyšetrenie budú počas piatich dní k dispozícii odborníci z oblasti ortopédie, reumatológie, endokrinológie, gynekológie a vnútorného lekárstva, aby im poskytli všetky potrebné informácie v rámci prevencie.
Hlavným cieľom tohto programu je podchytiť čo najviac pacientov s rizikovými faktormi. Napriek tomu, že je to predovšetkým úloha pre zdravotníckych pracovníkov, organizátori akcie plánujú do tohto procesu zapojiť aj laickú verejnosť, ktorá by sa mala o prevenciu ochorenia aktívne zaujímať u svojho praktického lekára. Všeobecný lekár, internista a gynekológ po potvrdení rizika pacienta odošle k ortopédovi, ktorý ho po klinickom vyšetrení odporučí na denzitometriu. Na špeciálnom rtg. prístroji sa stanoví hustota kostí, ktorá je dôležitou súčasťou pre diagnostiku osteoporózy.
\"Naše zdravotnícke zariadene venuje problematike tohto ochorenia v regióne veľkú pozornosť. V nemocnici máme k dispozícii moderný celotelový denzitometer, ktorým vieme účinne diagnostikovať príznaky choroby. Vyšetrenie majú možnosť absolvovať nielen pacienti v spádovej oblasti, ale i záujemcovia z iných regiónov, \" uviedol námestník riaditeľa nemocnice Marián Kožík. V prevencii osteoporózy je podľa ortopéda svidníckej nemocnice Jozefa Breznoščáka dôležitá eliminácia rizikových faktorov ako napríklad požívanie alkoholu, fajčenie, užívanie niektorých druhov liekov, sedavý spôsob života a nedostatok vitamínu D. Liečba už existujúcej osteoporózy je dlhodobá. \"Ochorenie a jeho diagnostika je sťažené, pretože prebieha dlhé roky bez príznakov a jeho prvé objavenie môže byť až pri osteoporotickej zlomenine. Najčastejšie sú to zlomeniny predlaktia, chrbtice a zlomenina krčku stehennej kosti, ktorá patrí k najzávažnejším a často vedie k invalidizácii alebo smrti pacienta, \" konštatoval Breznoščák.
Osteoporóza v populácii známa ako tichý zlodej kostí, postihuje hlavne staršie osoby a ženy v klimaktériu. Odhaduje sa, že rizikom osteoporotickej zlomeniny je ohrozená asi každá tretia žena a približne každý šiesty muž vo veku nad 50 rokov.
 

Vyberte región